نکات طلایی خانه داری ۲ - تمیز کردن و نگهداری صحیح مواد غذایی
نگهداري صحيح مواد غذايي بهترين روش براي کمک به اقتصاد خانواده است:
تخم مرغ
- موقع چيدن تخم مرغ در يخچال سر تيز آن را رو به پايين بگذاريد. به اين ترتيب زرده در وسط قرار مي گيرد و بهتر مي ماند.
- براي اينکه بتوانيد مدت بيشتري تخم مرغ ها را در يخچال نگهداري کنيد، آنها را درون ظرف گودي ريخته و روي آنها مقداري روغن بريزيد يا پوسته تخم مرغ را چرب کنيد.
- براي نگهداري تخم مرغ در خارج از يخچال، آنها را در جايي خنک به طور مرتب بچينيد و روي آنها نمک بريزيد تا آنها را کاملاً بپوشاند.
- اگر به يخچال دسترسي نداريد و مي خوايد تخم مرغ ها را براي مدت طولاني سالم نگهداريد، تخم مرغ ها را در روغن زيتون فرو کنيد و بعد آنها را در خاکستر بغلطانيد. يا آنها را در آب آهک بريزيد و بعد بگذاريد خشک شوند. به اين ترتيب تا مدتها سالم باقي مي مانند.
- براي اينکه زرده تخم مرغ را چند روزي تازه نگه داريد روي زرده تخم مرغ هاي سالم را با آب سرد بپوشانيد و در يخچال نگهداري کنيد. سفيده ي تخم مرغ را نيز مي توانيد درون ظرف پلاستيکي ريخته در فريزر نگه داريد. هر فنجان سفيده، معادل 7 يا 8 سفيده تخم مرغ است.
گوشت
تکه هاي گوشت را شسته و خشک نماييد و هر قسمت را براي مصرف خاص بسته بندي کنيد. روي هر يک از بسته ها برچسبي با قيد وزن و نوع گوشت و تاريخ تهيه آن بچسبانيد.
- گوشت کبابي: گوشت راسته و فيله و گوشت ران به جز ماهيچه هاي آن براي کباب مناسب است. گوشت کبابي را از پشت دنده ها با سر کارد تيزي با ملايمت جدا کنيد و به قطعات منظم بريده و بسته بندي نماييد.
- گوشت چرخ کرده براي کباب:
- براي تهيه گوشت چرخ کرده بدون چربي از برش مغز ران استفاده کنيد.
- چربيهاي گوشت گوسفندي و خرد گوشت هاي اضافي روي دنده ها را جدا کنيد و با گوشت گوساله به نسبت مساوي مخلوط نماييد و دوبار از چرخ گوشت بگذرانيد. سپس به ازاي مصرف يک وعده بسته بندي کنيد.
- به گوشت چرخ کرده جهت بسته بندي در فريزر پياز اضافه نکنيد، زيرا طعم و بوي گوشت را تغيير مي دهد.
- گوشت چرخ کرده براي مصرف غير کباب: مخلوط مساوي گوشت گوساله و شتر را دو بار از چرخ گوشت بگذرانيد.
- گوشت آبگوشتي و سوپ: از ماهيچه ها و استخوان هايي که گوشت کمتري دارند براي تهيه سوپ و آبگوشت استفاده کنيد.
- گوشت خورش: گوشت گردن، ماهيچه ها، دنده هاي گوشت دار گوسفند براي خورش مناسب است. با گوشت استخوان دار خورش خوشمزه تر مي شود. از گوشت گوساله نيز مي توانيد براي تهيه خورش استفاده کنيد.
مرغ
ابتدا پوست مرغ را جدا کرده، سينه ي مرغ را از طول نصف کنيد و هر چه درون شکم آن است به خصوص جگرهاي چسبيده به استخوان پشت و سينه را در آوريد سپس مرغ را خوب بشوييد. براي قطعه کردن مرغ اول رانها و بعد بالها و گردن را جدا کنيد سپس پشت مرغ را از طول به دو نيم کرده و هر کدام را به دو قسمت تقسيم کنيد.
ران و سينه را به اندازه هر وعده در پاکت فريزر بگذاريد و بالها و گردن و استخوانهاي پشت مرغ را براي سوپ بسته بندي نماييد. اگر مي خواهيد مرغ را به صورت درسته استفاده کنيد سينه ي مرغ را تا استخوان جناق بشکافيد و از همان قسمتي که باز است درون شکم مرغ را خالي و تميز کنيد سپس آن را با دقت شسته و بسته بندي کنيد.
- جوجه کباب: گوشت هاي سينه و ران را از استخوان جدا کنيد. گوشت هاي قطعه قطعه شده را با سس مخصوص (نصف استکان روغن زيتون، نصف قاشق چايخوري زعفران، يک عدد پياز خلال شده، يک قاشق غذاخوري آبليمو، به اندازه ي لازم نمک و فلفل و يک عدد فلفل تند خرد شده) در ظرف گودي مخلوط کنيد. پس از نيم ساعت مخلوط را در داخل پاکت فريزر ريخته و بسته بندي کنيد و در فريزر قرار دهيد.
ماهي
- در هنگام پاک کردن ماهي روي آن کمي نمک بپاشيد. نمک به ماهي مي چسبد و از سر خوردن آن جلوگيري مي کند.
- براي پاک کردن ماهي ابتدا چند ورق روزنامه روي تخته کار پهن کنيد و ماهي را روي آن بگذاريد. با چاقو، برس سيمي يا فلس گير در جهت خلاف خواب فلس روي ماهي بکشيد تا پولک هاي آن جدا شود. پس از اينکه تمام فلس ها را پاک کرديد برگه رويي روزنامه را با فلس جمع کنيد و ماهي را روي لايه زيري روزنامه قرار دهيد.
- براي گرفتن فلس هاي ماهي مي توانيد ماهي را در يک ظرف آب نمک به مدت 5 دقيقه بگذاريد و بعد در همان ظرف فلس ماهي را بگيريد. در اين صورت هيچ فلسي نخواهد پريد.
- اگر مي خواهيد ماهي را درسته و شکم پر طبخ کنيد ماهي را به پهلو بخوابانيد و با يک دست آن را نگه داريد و با دست ديگر نوک کارد را زير آبشش هاي ماهي فرو کنيد و با حرکت نيم دايره در امتداد خط گرده، پوست را تا بالاي دم ماهي برش دهيد. دقت کنيد استخوانهاي ماهي در سمت پايين قرار گيرد.
سپس کارد را در شکاف، بيشتر فرو ببريد تا به حفره شکم برسيد. تمام مواد داخلي شکم ماهي را خالي کنيد و داخل و بيرون ماهي را کاملاً شسته و با نوک کارد خون و سياهي را از داخل حفره شکم بتراشيد. سپس ماهي را نمک بزنيد و نيم ساعت بگذاريد تا آب آن گرفته شود.
- براي تکه تکه کردن ماهي پس از گرفتن فلس، محل اتصال کله و زيرگلوي ماهي را با نوک کارد ببريد سپس کله را از لبه تخته کار بيرون بگذاريد و با يک دست ماهي را روي تخته نگه داريد و با دست ديگر کله را به پايين فشار دهيد تا مفصل استخوان جدا شود.
با کارد کله را از تنه جدا کنيد سپس شکم ماهي را بشکافيد و داخل آن را کاملاً تميز نماييد. ماهي را به چند قسمت برش دهيد و هر برش را به صورت افقي به دو قسمت تقسيم کنيد. قطعات را شسته و خشک کنيد.
- براي بسته بندي، ماهي را در کيسه نايلون بگذاريد و پس از خالي کردن هواي کيسه در آن محکم ببنديد و روي آن برچسب بزنيد. نوع ماهي و تاريخ بسته بندي را بنويسيد.
- ماهي را دو تا سه ماه مي توان در فريزر نگهداري کرد.
ميگو
ابتدا ميگوها را در کمي آب بجوشانيد تا پوسته آن نرم شود سپس پوست ميگو را بگيريد و پس از جدا کردن پوست، سر ميگو را با دست جدا کنيد و با کارد يک شيار نازک پشت کمر آن ايجاد و با دست روده دراز و سياهي را که در آن شيار است بگيريد و ميگوها را با آب سرد شسته و در صافي بريزيد تا آب آن گرفته شود سپس آنها را به ازاي هر وعده بسته بندي کنيد.
تميز کردن و نگهداري مواد غذايي
برنج
- برنج را با دقت پاک کنيد و براي جلوگيري از شپشک زدن، آن را با نمک نيم کوب مخلوط کنيد و به دور از آفتاب، رطوبت و هواي گرم نگهداري کنيد.
- اگر در مناطقي که هوا بسيار مرطوب است زندگي مي کنيد بايد برنج را در کيسه پارچه اي کلفت نگهداري کنيد تا بخار آب از آن خارج شود.
- اگر برنج شما شپشک زده است هيچ گاه آن را در معرض آفتاب قرار ندهيد چون دانه هاي برنج خرد مي شود. برنج را روي پارچه اي در هواي آزاد و در سايه پهن کنيد و زماني که آفت برنج از بين رفت آن را با نمک مخلوط و در کيسه برنج ريخته و در جاي خشک و خنک نگهداري کنيد.
روغن
- روغن جامد را در درون ظرف سفالي يا لعاب نگهداري کنيد و دقت کنيد درب ظرف حتماً بسته باشد. براي نگهداري روغن از ظروف شيشه اي با رنگ روشن استفاده نکنيد.
- براي سرخ کردن غذا سعي کنيد از روغن ذرت و بادام زميني استفاده کنيد. زيرا اين روغن ها در درجه حرارت بالا مقاوم تر هستند و نمي سوزند.
آرد
آرد را در جاي خشک و خنک نگهداري کنيد.
روغن زيتون
- روغن زيتون به دو شکل موجود است. تصفيه نشده که داراي بو و طعم زيتون است و رنگ آن به سبزي مي زند و تصفيه شده که بو و طعمي ندارد و رنگ آن طلايي است. براي درست کردن سس سالاد از هر دو نوع روغن زيتون مي توان استفاده کرد.
- در آشپزي فقط بايد از روغن زيتون تصفيه شده استفاده کرد. زيرا روغن زيتون بودار اگر حرارت ببيند تلخ و تند مي شود.
- روغن زيتون تصفيه نشده را در يخچال نگهداري کنيد.
- براي اينکه روغن زيتون ديرتر خراب شود يک حبّه قند داخل آن بيندازيد.
غوره و آبغوره
- براي نگهداري غوره آن را در داخل شيشه اي بريزيد و رويش را با آبغوره يکساله بپوشانيد. در شيشه را محکم ببنديد و در يخچال نگهداري نماييد. به اين روش غوره غوره مي گويند.
- آبغوره را در شيشه هاي کوچک بريزيد و پس از باز کردن هر شيشه آن را سريعتر مصرف کنيد.
سيب زميني و پياز
براي نگهداري سيب زميني و پياز آنها را در جاي خشک و خنک و تاريک نگهداري کنيد تا جوانه نزند. هميشه يک پارچه کتاني روي آن بيندازيد تا نور به آنها نخورد. در ضمن اگر يک سيب لبناني داخل سيب زميني ها بگذاريد از جوانه زدن آنها جلوگيري خواهد کرد.
عسل
هرگاه عسل شما شکرک زد شيشه عسل را درون ظرفي از آب جوش که روي شعله ملايم گاز گذاشته ايد قرار دهيد تا شکرک آن ذوب شود.
قارچ، کاهو، کرفس و ليمو ترش
براي نگهداري اينگونه مواد غذايي آنها را نشوييد بلکه در پاکت کاغذي بالاي روزنامه بپيچيد و در يخچال نگهداري نماييد تا رطوبت يخچال به آن نفوذ کند و تازه بماند.
ادويه و سبزيجات معطر
اين گونه مواد را درون شيشه اي درب بسته قرار دهيد و دور از حرارت و رطوبت و در جاي خنک نگهداري کنيد.
حبوبات
- اگر مي خواهيد حبوبات را به مدت طولاني نگه داريد از روش هاي ذيل استفاده کنيد.
-لابلاي حبوبات چند عدد برگ درخت گردو قرار دهيد.
- حبوبات را با نمک فراوان مخلوط کنيد.
- حبوبات را در تابه داغ کمي حرارت دهيد. در اين صورت به هيچ وجه آفت نمي زند و علاوه بر آن زودتر پخته شده خوش طعم تر مي شود.
رطب
آن را در داخل ظرف دربسته ريخته و داخل فريزر بگذاريد در اين صورت خرما هم تازه مي ماند و هم يخ نمي بندد و هميشه مي توانيد رطب تازه داشته باشيد.
پنير
- پنير را به چند روش مي توان تازه نگه داشت. يک روش اين است که پنير را درون شيشه اي دهان گشاد ريخته و روي آن را با آب نمک جوشيده ولي سرد پوشاند. روش ديگر اينکه دستمالي را با سرکه مرطوب کرده و روي پنير را با آن بپوشانيد و يا آن را در کاغذ آلومينيومي پيچيده و در يخچال نگهداري کنيد.
- اگر پنيري را که در داخل يخچال نگهداري کرده ايد کپک زده است آن را در يک ظرف دردار بريزيد و چند حبه قند نيز در ظرف بيندازيد و در آن را خوب ببنديد. بعد از چند ساعت در ظرف را باز کنيد پنيرها ديگر کپک ندارند زيرا همه کپکها جذب حبه هاي قند شده اند. پنير قابل استفاده است ولي قندها را بايد دور انداخت.
- پنير پيتزا: پنير پيتزا را در فريزر قرار ندهيد. بلکه آن را داخل کاغذ آلومينيومي و در سردترين قسمت يخچال بگذاريد.
دنیای حرفه و فن
منبع :کتاب گنجينه ي خانه داري
برگرفته از سایت تبيان، داوودي
برچسبها: کار و فناوری, نگه داری غذا, تمیز کردن غذا, تخم مرغ


